Arboretum

Het Arboretum Poortbulten herbergt een unieke collectie van 2500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Het is een prachtig wandelgebied en ligt vlak bij de Erve Veldboer. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Verder vind je hier een poelenlandschap met natuurlijke plantengroei, een informatiecentrum en een theeschenkerij. Het Arboretum is rond 1910 opgericht door de familie Gelderman, rijk geworden in de textielindustrie. Tegenwoordig wordt het Arboretum beheerd door Natuurmonumenten.

Dinkeldal

Tegen de Duitse grens, nabij Denekamp, liggen de gebieden Punthuizen, Stroothuizen en niet te vergeten het Beuninger Achterveld. Een gebied vol natte en droge heide, blauwgraslanden en vennen. Het hele gebied heeft een bijzondere waterhuishouding, zodat veel plantensoorten zich er thuis voelen, zoals parnassia, beenbreek en de klokjesgentiaan. In het voorjaar vormen de vennen ware kraamkamers voor onder andere de heikikker. Door een gecontinueerd maaibeheer, aangevuld met begrazing, zorgt Staatsbosbeheer voor het behoud van deze zeldzame soorten.

Lutterzand

Honderden hectares heide, jeneverbes en zandverstuivingen. De Dinkel meandert er door heen zoals het al honderden jaren doet. Het riviertje kalft soms in een winter meters af van van de oevers. Deze oevers zijn in de zomer het domein van ijsvogels en oeverzwaluwen. Het Lutterzand is een van de mooiste natuurgebieden. Er zijn meerdere horecalocaties waar je heerlijk kan eten en drinken. Tip: in de maanden september en oktober kan je op de zondagochtend ook leuke kanotochten maken over de Dinkel! 

Springendal

'De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente bij Ootmarsum. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. Rond 1920 werd Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen (bolakkers die doorbemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen er een aantal fantastische Twentse boerderijen. Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.